שאלה
האם מותר לקחת ספר תורה מבית כנסת אחד לבית כנסת אחר, לצורך תפילה אחת.
תשובה
מותר לטלטל את ספר התורה לצורך קריאה בו, אם במקום שיקראו בו יש ארון שבו ספר התורה יכול להיות מונח. ולכתחילה רצוי שילוו את הספר עשרה אנשים.
אם עוברים במבואות המטונפים, יש לכסות את ספר התורה בטלית כאשר מעבירים אותו.
נימוקים
בשו"ע (או"ח סו"ס קלה) נכתב:
בני אדם החבושים בבית האסורין אין מביאין אצלם ספר תורה אפילו בראש השנה ויום הכיפורים. הגה והיינו דווקא בשעת הקיראה לבד, אבל אם מכינים לו ספר תורה יום או יומים קודם, מותר. ואם הוא אדם חשוב בכל עניין שרי.
ועיין בספר פסקי תשובות על אתר, שמביא בשם הזוה"ק שהחמיר רבות בדין זה.
ובמשנה ברורה (שם סקמ"ט) כתב:
והאחרונים הסכימו דהוא הדין אם הכין מקום לספר תורה באותו יום שיהא מונח שם יום או יומים דשפיר דמי. ובלבד שיניחנה שם במקום שהכין קודם זמן הקריאה, ובשעת הקריאה יוציאנה ויקרא בה ואח"כ יחזירנה לשם, דאז אין מנכר שהבאתה היתה לצורך קריאה בלבד, אלא שקבע דירתה בכאן לאותו זמן.
ועיין בבאה"ל (ד"ה אין מביאין) שכתב שדין זה הוא דווקא ביחיד, אבל בציבור שחל עליו חיוב קה"ת, אם אינם יכולים לילך אצל הס"ת, מותר להוליך את הס"ת אליהם.
על כל פנים, בנידון שבו מדובר, אין לסמוך על ההיתר של באה"ל, שהרי המתפללים יכולים להתפלל בבית כנסת אחר, ולכן יש לנהוג כפי שכתב המשנ"ב, דהיינו שיביאו את הס"ת לבית הכנסת קודם אותה התפילה ויניחו אותו בארון, ויחזירו את הספר חזרה לבית הכנסת שממנו נלקח רק ביום ראשון בערב (ועדיף ביום שני בערב, כלשון המשנ"ב 'שיהא מונח שם יום או יומים').
בגלל שמן הסתם צריכים לעבור עם ספר התורה ליד מקומות המטונפים, יש לכסות את הספר תורה בטלית כאשר מעבירים אותו. בבית לחם יהודה (יו"ד סי' רפב) כתב שטוב להדר שילוו את הספר עשרה אנשים.