שאלה
בשיעור אומנות אנו עושים מסכות שנראות כמו פרצופים מעוותים. האם זה לא אסור משום "אלהי מסכה לא תעשה לך" או על "לא תעשה לך פסל וכל תמונה"?
תשובה
מותר להכין מסכות של פרצופים אם אין מדובר בפרצוף של אנשים, ואפילו פרצוף של אנשים מותר לעשות, אם הפרצוף אינו שלם לחלוטין, כגון שחסר חלק מהאוזן או מהאף וכדומה.
נימוקים
בתורה פירוש המילה מסכה אינו כמו שאנו מתכוונים היום. מסכה אינה תחפושת ששמים על הפנים, אלא היא סוג של פסל. ההבדל בין פסל ומסכה הוא בחומר שממנו עושים את הפסל, וממילא באופן שבו עושים את הפסל – את הפסל עושים מעץ או אבן, ועיצוב הצורה נעשה באמצעות פיסול. מסכה עושים ממתכת, ואת הצורה עושים בהתכה ושפיכה (ניסוך) לתוך תבנית מוכנה מראש.
על כל פנים, האיסורים שציינתן מתייחסים דווקא למי שעושה צורה של אליל שיש אנשים שעובדים אותו, אפילו אם העושה לא עושה את הפסל בשביל לעבוד אותו, אלא סתם לקישוט. לכן למשל, פסל של בודהה בעייתי מאוד לעשות, ואסור גם שיהיה בבית.
בנוסף לאיסור לעשות צורות של פסלים שעובדים אותם, ישנו איסור לעשות עוד כל מיני צורות – צורת השמש, הירח והכוכבים, וצורה של אדם. איסור זה נלמד ממקור אחר: כתוב בתורה "לא תעשון איתי אלוהי כסף ואלוהי זהב". וחז"ל דורשים "לא תעשו איתי – "לא תעשו את אלו שאיתי" (שהם השמש והירח שכביכול נמצאים בשמים, יחד עם הקב"ה) או "לא תעשון אותי" שהכוונה היא לצורת אדם (על פי ספר יחזקאל פרק א, שבו הקב"ה מתגלה במראה דמות כאדם).
לכן, גם אם לא מתכוונים לשום עבודה זרה, אסור לעשות צורה של שמש או ירח, ואסור לעשות צורה של אדם.
לגבי צורת אדם, האיסור הוא דווקא כאשר הצורה היא תלת ממדית (בולטת בלשון חז"ל), ולא ציור בלבד. לגבי שמש וירח, האיסור הוא גם כשהם דו ממדיים (שו"ע יו"ד קמא, ד). לכן, אין בעיה בצילום או ציור של אדם, אבל יש בעיה בציור או צילום של השמש או הירח.
עם זאת, מותר לצלם או לצייר את השמש או הירח כשהם לא שלמים, למשל אם השמש או הירח מוסתרים על ידי עננים או הים באופן חלקי. וכן מותר לעשות פסל של אדם (כשאין הכוונה לעבודה זרה כמובן) כאשר הוא עשוי באופן חלקי. למשל, כשחסרה לו יד או אצבע, או אפילו אוזן.
כאשר עושים צורה של ראש של אדם, שהיא מדוייקת, ללא חסרון בראש עצמו, נחלקו הפוסקים. לדעת השולחן ערוך (שם סעיף ז) זה נחשב כמו צורת אדם חסרה, ומותר לעשותה. ויש חולקים ואומרים שאם הראש לבדו שלם, זו בעיה (ט"ז סקט"ו, פתחי תשובה שם סק"י), וראוי להחמיר בזה.
במקרה של המסכות שאתן עושות, לא מדובר במסכות שנראות כצורת אדם ממש, והן חסרות חלקים כמו אוזנים או שאין בהן אף וכדומה, זה מותר.