באחד הפיוטים האשכנזיים לתפילת מוסף של ראש השנה ויום הכיפורים, אנחנו מעידים על הקב"ה שהוא "הַשָּׁוֶה וּמַשְׁוֶה קָטֹן וְגָדוֹל". וכך הקב"ה מצווה גם אותנו "לא תכירו פנים במשפט, כקטן כגדול תשמעו" "ודל לא תהדר בריבו" "העשיר לא ירבה והדל לא ימעיט ממחצית השקל".
אבל בפרשתנו, אנחנו מוצאים נימה קצת שונה. הקב"ה מצווה את משה "וְהִגְבַּלְתָּ אֶת הָעָם סָבִיב לֵאמֹר הִשָּׁמְרוּ לָכֶם עֲלוֹת בָּהָר וּנְגֹעַ בְּקָצֵהוּ כָּל הַנֹּגֵעַ בָּהָר מוֹת יוּמָת". אבל ההגבלה אינה חלה על כולם בשווה. בהמשך הפסוקים נאמר: "וַיֹּאמֶר אֵלָיו ה' לֶךְ רֵד וְעָלִיתָ אַתָּה וְאַהֲרֹן עִמָּךְ וְהַכֹּהֲנִים וְהָעָם אַל יֶהֶרְסוּ לַעֲלֹת אֶל ה' פֶּן יִפְרָץ בָּם" ורש"י מסביר: "אתה מחיצה לעצמך ואהרן מחיצה לעצמו והם מחיצה לעצמם. משה נגש יותר מאהרן, ואהרן יותר מן הכהנים, והעם כל עיקר אל יהרסו את מצבם לעלות אל ה' ". מסתבר, שיש מדרגות בקרבה אל ההר. יש מי שרשאי להתקרב יותר, ומי שרשאי להתקרב פחות.
הזכויות שבין אדם לחברו, שוות, בעקרון. אנו מצווים להשוות קטן וגדול בדין. אבל כשבאים לדון בקרבה שבין אדם למקום, כאן יש מדרגות. יש מי שיכול להתקרב יותר ומי שיכול להתקרב פחות.
גם בתחילת הפרשה אנו מוצאים אבחנה בין קטן גדול. משה שומע לעצת יתרו, וממנה שרי אלפים, שרי מאות שרי חמישים ושרי עשרות. וגם כאן מסתבר, שלא כל מי שיכול להיות שר עשרה, יכול להיות גם שר אלף. יש רף גבוה יותר לשרי אלפים. אולי מידות טובות יותר. אולי חכמת חיים גדולה יותר. אולי ידע תורני רחב יותר.
אנחנו חיים היום בעידן הרשתות החברתיות, שמשוות קטן וגדול. כל אחד יכול לכתוב, בתפוצה רחבה. לא הידע חשוב, לא המידות ולא חכמת החיים. אולי כשרון הכתיבה משפיעה על היקף התפוצה. אולי אחד המקומות החזקים ביותר שבהם אפשר לראות את זה, זה בתחום שעד לא מכבר היה נחשב שבו לידע יש חשיבות – המדע. חשבנו, שמידע מדעי יהיה כשמו, מדעי. חשבנו שלאיכות של המחקר, לידע של החוקר ועוד, יש חשיבות, כך שאם נמסר לנו מידע 'מדעי', הוא מדוייק, עד כמה שאפשר. אבל עבורי לפחות, הקורונה הדגימה את התנפצות הרעיון הזה. מידע עף ברשת לכל הכיוונים. תמיד בשם מחקרים וחוקרים, ואין קשר בין מידת האמינות המדעית של הדברים, למידת התפוצה שלהם ברשתות.
אבל יכולת רטורית היא אכן לא תחליף לידע. ואנחנו נדרשים היום להפעיל יותר קריאה ביקורתית, ויותר בירור, לפני שמאמינים למשהו שקוראים. חשוב לבדוק מי הכותב, מה מקורות הידע שלו, עד כמה הוא אמין. זה נכון בתחומים מדעיים, וגם בהקשר של יהדות ועבודת ה'. לא כל מי שכותב ברשת, נמצא באותה רמת ידע ויכולת בתחומים התורניים. לא כולם שווים. ולכן גם בתחומים האלו, חשוב לדעת לבור את המוץ מהתבן, ולא לנהור אחרי כל עמדה, שאולי היא נוצצת ויפה, אבל אינה מהימנה.