שאלה
אנו עוברים דירה. בעל הבית הנוכחי שלנו לא יסכים לשלם לנו עבור המזוזות ששמנו בבית. כשנצא מהבית, לא נכנס שוכר חלופי באופן מיידי. האם אנו יכולים לקחת את המזוזות איתנו?
תשובה
אם אכן לא נכנס שוכר חלופי בזמן הקרוב, אתם יכולים לקחת את המזוזות הדרושות לכם ולקבוע אותן מיד בבית החדש.
נימוקים
הגמרא בבבא מציעא (קב:) אומרת:
תנו רבנן המשכיר בית לחבירו על השוכר לעשות לו מזוזה וכשהוא יוצא לא יטלנה בידו ויוצא… ומעשה באחד שנטלה בידו ויצא וקבר אשתו ושני בניו.
וכן נפסק בשו"ע (יו"ד רצא, ב).
ואמנם, הראשונים כותבים, שראוי שבעל הבית ישלם לשוכר על המזוזות כשהוא יוצא (וכן פסק הרמ"א שם), אבל נראה מדבריהם שאין זה מעכב את עצם השארת המזוזות.
אמנם, יש שתי סברות לומר שבנדון השאלה אין צורך בהשארת המזוזות.
ראשית, בספר חובת הדר (פרק א הערה נ) כתב, שאם הבית יעמוד ריק, יש לומר שאין צורך במזוזה. שהרי לדעת הרבה ראשונים, אפילו בעל הבית בעצמו אינו חייב לשים מזוזות בבית העומד ריק, שהרי מזוזה חובת הדר (ראה מגן אברהם סימן יט סק"א). אמנם, בחובת הדר שם מביא משאילת יעב"ץ (סימן קיז), שגם בכה"ג צריך מזוזה. על כל פנים, חובת הדר עצמו פוסק שאכן אין צורך להשאיר את המזוזה בכה"ג. וכן לשונו בסעיף יב שם: "היוצא מן הבית לא יטול המזוזה אם בדעתו להשכירו לישראל".
שנית, ר' אשר מלוני"ל (בסוגיא בב"מ) כותב בשם רב אחאי גאון:
ות"ר כשהוא יוצא מבית המשכיר ישראל לא יטול המזוזה בידו פירש רב אחא בפרשת שלח לך דהיכא דבעי למשקלה מהאי פיתחא אדעתא למקבעא בפתחא אחרינא בשעתיה שפיר דמי.
וגם הברכ"י (מובא בפת"ש אות ג) כתב לסמוך עליו בשעת הדחק.
על כן, כאשר בעל הבית אינו מתכוון להשכיר את הדירה, והשוכר היוצא ישים את המזוזות מיד בביתו החדש, יש להתיר לעשות כן, בפרט במקום הפסד, כשקניית מספר מזוזות חדשות בבת אחת עולה לא מעט כסף.