בדיקת חמץ
בודקים מיד לאחר ערבית. יש להקפיד לא לאכול סעודת קבע או להתחיל במלאכה גדולה חצי שעה לפני צאת הכוכבים. שיעור הקבוע לרבים, כמו דף יומי, אפשר לקיים. וראוי להזכיר בתחילת השיעור לבדוק מיד לאחר מכן (פניני הלכה ד, ב).
רצוי להתחיל את הבדיקה לאור הנר. אבל מי שאין לו נר, או במקומות שחושש שהנר יטפטף על הרהיטים וכדומה, ניתן לבדוק, וגם לברך, עם פנס. את הרכב יש לבדוק לכתחילה עם פנס.
מקומות שניקו אותם היטב לפני הבדיקה ויצאו מכל חשש חמץ, הרי זה כמקום שאין מכניסים לשם חמץ ומספיק לעבור עליהם בריפרוף. הגרש"ז אוירבעך כתב, שהבדיקה יכולה להתבצע בדרך של 'רשימת ביקורת' – לבדוק האם ניקו את המקום מחמץ ופינו ממנו, ואם לא – ינקהו.
לקחים משנים עברו ומטעויות של אחרים: רצוי לעבור על ארונות האוכל הכשר לפסח, ולבדוק שהמוצרים אכן כשרים לפסח.
קודם הבדיקה מברכים על ביעור חמץ, שהיא תכלית הבדיקה. ואם שכח לברך והתחיל לבדוק, יכול לברך בכל משך זמן הבדיקה.
אין לדבר בין הברכה לבדיקה, ואחר שהתחיל את הבדיקה יכול לדבר רק במה שנוגע לבדיקה.
איסורי אכילה בערב פסח
חכמים אסרו לאכול מצה בערב פסח, מעלות השחר. יש הנוהגים שלא לאכול מצה עוד קודם לכן, כבר מראש חודש, או שלושים יום קודם הפסח, אבל מעלות השחר, הדבר אסור מן הדין. איסור זה נוהג גם בקטנים (רמ"א תע"א, ב). ילדים קטנים כ"כ שאינם משתתפים בסדר, יכולים לאכול מצות (משנ"ב שם סקי"ג).
מותר לאכול מצה עשירה, וכן מצה שנתבשלה, כגון כופתאות או מצה בריי. אבל עוגות העשויות מקמח מצה, אסור לאכול (רמ"א שם ומשנ"ב סק"כ).
סוף זמן אכילת חמץ – נוהגים להחמיר כדעת המגן אברהם, ולסיים את זמן אכילת חמץ בשעה 10:07. סוף זמן ביעור חמץ: 11:24 .
לאשכנזים, המנהג הרווח הוא שאסור לאכול מצה עשירה מזמן איסור חמץ, וכן נוהגים שלא לאכול גם קטניות. אבל אם יש ילדים קטנים שאינם אוכלים דברים אחרים, ניתן להקל בקטניות.
מתחילת שעה עשירית (בערך שעה 16:00) אסור לאכול גם מיני מזונות. עדיין מותר לאכול בשר, פירות וירקות, ובלבד שלא יאכלו כ"כ הרבה, שלא יוכלו לאכול את המצה לתאבון (שו"ע שם ס"א).
איסור מלאכה בערב פסח
בזמן שבית המקדש היה קיים, אדם שהביא קרבן לבית המקדש, היה אסור בעשיית מלאכה באותו יום, מפני שהוא לו כיום טוב, ואין ראוי לעשות מלאכה בזמן שקרבנו קרב על המזבח. וכן הדין בערב פסח, שכל ישראל צריכים להקריב את קרבן הפסח, והרי הוא כיום טוב לכל. אלא שהואיל וזמן קרבן פסח מחצות היום בלבד, גם איסור המלאכה חל מחצות היום בלבד.
איסור מלאכה בערב פסח אחר חצות חל על מלאכות גמורות שרגילים להתפרנס בהן, כתפירת בגדים, בניית רהיטים ונטיעת שתילים בגינה. וכן אסור לעסוק בענייני העבודה (אפילו למי שיכול לעבוד מהבית). אבל מותר לבשל, לנקות את הבית או לנסוע לקראת החג. מלאכות קלות, אפילו שדרוש להן אומן, כמו תיקון בגדים וכדומה, מותרות אם עושה אותן בחינם, או אם הן נדרשות לצורך המועד, או אם מדובר בדבר האבד.
תספורת, לכתחילה יש לעשות לפני חצות (שו"ע תסח, ה). אם לא הספיק להסתפר לפני כן, מותר להסתפר במכונה ביתית גם לאחר חצות (להסבר מפורט בעניין, ראו כאן). בגילוח ניתן להקל יותר ולהתגלח אחר חצות.