בתחילת פרשת ראה מציג הקב“ה בחירה בפני עם ישראל: ”רְאֵה אָנֹכִי נֹתֵן לִפְנֵיכֶם הַיּוֹם בְּרָכָה וּקְלָלָה. אֶת הַבְּרָכָה אֲשֶׁר תִּשְׁמְעוּ אֶל מִצְוֹת ה' אֱ-הֵיכֶם …וְהַקְּלָלָה אִם לֹא תִשְׁמְעוּ אֶל מִצְוֹת ה' אֱ-הֵיכֶם וְסַרְתֶּם מִן הַדֶּרֶךְ…“. זוהי תחילתו של נאום ברית, שמסתיים בסוף פרשת ניצבים בפסוקים דומים: ”רְאֵה נָתַתִּי לְפָנֶיךָ הַיּוֹם אֶת הַחַיִּים וְאֶת הַטּוֹב וְאֶת הַמָּוֶת וְאֶת הָרָע… הַחַיִּים וְהַמָּוֶת נָתַתִּי לְפָנֶיךָ הַבְּרָכָה וְהַקְּלָלָה וּבָחַרְתָּ בַּחַיִּים לְמַעַן תִּחְיֶה אַתָּה וְזַרְעֶךָ“.
הקב“ה מדגיש עד מאוד את יכולתנו לבחור, וזהו אחד מהיסודות האמוניים שלנו בתורה. כפי שכותב גם הרמב“ם (הלכות תשובה ה, ג): ”ודבר זה [=הבחירה] עיקר גדול הוא והוא עמוד התורה והמצוה שנאמר ראה נתתי לפניך היום את החיים… כלומר שהרשות בידכם וכל שיחפוץ האדם לעשות ממעשה בני האדם עושה בין טובים בין רעים, ומפני זה הענין נאמר מי יתן והיה לבבם זה להם, כלומר שאין הבורא כופה בני האדם ולא גוזר עליהן לעשות טובה או רעה אלא הכל מסור להם“.
כמה העולם הרוחני שלנו הוא עניין של בחירה? כמה הוא פשוט הרגלים ו'כמצוות אנשים מלומדה'? בבחירה יש אלמנט של סכנה. כי כשנותנים לאדם את הבחירה, הוא יכול לבחור לחטוא. אבל אם לא נותנים לאדם את הבחירה, אין גם משמעות לעשייה שלו.
אחד התפקידים החשובים שלנו, כהורים וכמחנכים, הוא ללמד את הילדים לבחור. לבחור אין פירושו רק 'תגיד מה אתה מעדיף', אלא גם 'תחיה עם ההשלכות של ההחלטה שלך'.
ברור לחלוטין שילד הוא עוד לא מבוגר. הוא לא מקבל החלטות בצורה שקולה. אבל זה גם דבר שלא קורה מעצמו. אם אנחנו לא נאמן את 'שרירי' הבחירה וקבלת ההחלטות של הילד, הם לא יצמחו מעצמם.
מצד אחד, זה מחייב אותנו לשחרר. לדעת להגיד לילד לפעמים – עכשיו אתה סובל, בגלל ההשלכות של הבחירה הרעה שלך, ולפעם הבאה תחשוב שוב.
אבל זה גם מחייב אותנו לתת תשובות והדרכות שמבוססות על הרעיון של בחירה. אני בטוח שכולנו מקבלים החלטות מתוך בחירה בהרבה תחומים, אבל כמה העולם הרוחני שלנו הוא עניין של בחירה? כמה הוא פשוט הרגלים ו'כמצוות אנשים מלומדה'. אנחנו יכולים להיות בטוחים, שהילדים שלנו רואים את הדברים.
אנחנו בפתחו של חודש אלול, וזו הזדמנות לחשוב על החיים שלנו. למה אנו עושים את מה שאנו עושים? למה אנו מאמינים, למה אנו מקיימים מצוות? כמה אנו מפנימים את ההכרה שעבודת ה' היא היא 'החיים והטוב שנתתי לפניך'? אני מאמין, שכשאדם נותן לעצמו תשובות טובות על השאלות האלו, הנכונות שלו להתאמץ וללכת איתן יותר רחוק, גדלה.